Depo Çeşitleri Nelerdir?

Bu blog yazımızda eTA kullanıcılarımıza lojistikte iki farklı sınıflandırmaya göre depo çeşitlerinden bahsedeceğiz. Depoları birçok farklı kıstasa göre sınıflandırabiliriz. Ancak diğer kıstaslara göre sınıflandırmayı farklı yazılarımızda...

Depo Çeşitleri Nelerdir?
depo çeşitleri nelerdir
Bu blog yazımızda eTA kullanıcılarımıza lojistikte iki farklı sınıflandırmaya göre depo çeşitlerinden bahsedeceğiz. Depoları birçok farklı kıstasa göre sınıflandırabiliriz. Ancak diğer kıstaslara göre sınıflandırmayı farklı yazılarımızda paylaşmaya devam edeceğiz. İki farklı depolama kıstası şöyledir:

Hava Koşullarından Korunma Derecesine Göre Sınıflandırma

Açık Hava Depoları

Açık hava depolarında depo alanının dört tarafını ve üzerini kapatan herhangi bir yapı (bina) bulunmamaktadır. Depo sahası genellikle giriş çıkış kontrolü açısından duvar, tel örgü veya metal bir malzeme ile çevrilmiştir. Bu tür depoların yatırım maliyeti düşüktür. Açık hava deposunda yer alan ürün ve malzemeler büyük oranda yağmur, güneş, sıcak ve soğuk hava koşullarına karşı korunmaya ihtiyaç duymamaktadırlar. Depolanan malzemeler hava koşulları ile doğrudan ve/veya dolaylı temas halindedir. Bu alanlarda depolanan ürün ve malzemelere tomruk, araç, makine, tuğla, geri dönüşüm kağıt atık ve demir hurda örnek olarak verilebilir.

Kapalı Depolar

Kapalı depolar, çok çeşitli malzemelerden (betonarme, çelik, metal panel vb.) imal edilmiş yapı türlerinde olabilmektedir. Amaç, kontrollü sıcaklık ve aydınlatmaya izin verilse bile muhafaza edilen malzemeleri hava koşullarına karşı bütünüyle korumaktır.

Soğuk Hava Depoları

Kapalı depoların özel bir türü de soğuk hava depolarıdır. Bu depoların temel amacı doğrudan ürünü bozulmadan muhafaza etmektir. Böylelikle ürünün raf ömrü ve ticari değeri korunabilmektedir. Et, balık, süt, yoğurt, dondurma, sebze ve meyve, ilaç gibi ürünler daima ilk noktadan kullanıcıya kadar tüm zincir içerisinde; taşıma ve depolama operasyonlarında sürekli ısı kontrolüne tabi tutulmaktadırlar. Bu özellikteki ürünler için yapılan taşıma ve depolama işlemlerine soğuk zincir lojistik operasyonları adı verilmektedir.

Otomasyon Düzeyine Göre Sınıflandırma

Depolarda kullanılan teknoloji seviyesine göre depolar; geleneksel, yüksek yoğunluklu ve otomatik depolar şeklinde sınıflandırılmaktadır.

Geleneksel Depolar

Geleneksel depolar genellikle raf sistemi ve başta forklift olmak üzere mekanik araçlarla donatılmıştır. Yükseklik forklift kapasitesine bağlı olarak ortalama 6-7 metre civarındadır. Dolayısı ile raf sistemi buna göre ayarlanmıştır.

Yüksek Yoğunluklu Depolar

Depoya ürün giriş çıkış trafiği hayli yüksektir. Depoda yüksek hacimden dolayı ortalama 10 metrenin üzerinde olan "yüksek irtifa rafları" tercih edilmektedir. Dolayısı ile sadece forklift kullanımı yeterli olmamaktadır. Daha yüksek noktalara erişebilen reach truck, turret truck vb. araç ve sistemler kullanılmaktadır.

Otomatik Depolar

Otomatik depolarda insan faktörü en aza indirgenmektedir. Bu tür depolarda operasyonların tamamına yakını bilgisayar desteklidir. Operasyonlar otomatik depolama ve geri alma sistemleri (AS/RS), konveyörler, rollerlar, kaldırma ekipmanları vb. ile yürütülmektedir. Tüm yapıtaşlarının bir bütün haline dönüştüğü Depo Yönetim Sistemleri ile hata ve kayıplar ortadan kaldırılmakta ve büyük verimlilik artışı sağlanmaktadır. Depolarda bilgi ve iletişim teknolojilerinin mekanik sistemlerle entegre edilmesi ile birlikte yatırım ve bakım maliyeti yükselmektedir.