KOBİ Destek Kredisi Nedir? KOBİ Destek Kredisi Nasıl Alınır?

KOBİ destekleri artıyor, işletmeler gelişiyor.Ülke ekonomisinin bel kemiği olan ve büyük işletmelere oranla çok daha fazla katma değer yaratma potansiyeline sahip olan KOBİ’ler, aynı zamanda ekonomik durgunluk ve belirsizlik dönemlerinde de...

KOBİ destekleri artıyor, işletmeler gelişiyor.
 
Ülke ekonomisinin bel kemiği olan ve büyük işletmelere oranla çok daha fazla katma değer yaratma potansiyeline sahip olan KOBİ’ler, aynı zamanda ekonomik durgunluk ve belirsizlik dönemlerinde de en çok desteklenmesi ve gelişimini devam ettirmesi gereken işletmelerdir.
 
 
KOBİ nedir?
 
250 kişiden az çalışanı olan ve yıllık mali bilançosu da 40 Milyon TL’nı aşmayan tüm işletmeler KOBİ – Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler kategorisine giriyor. KOBİ’ler ekonominin çoğunluğunu oluşturuyor ve tüm sektörlerde hizmet veriyor.
 
 
KOBİ destekleri nelerdir?
 
KOBİ’ler hem gelişmek hem de iş kalitelerini yükseltmek için hem maddi hem de kurumsal birçok şeye ihtiyaç duyuyor. Ülkemizde de özellikle KOSGEB KOBİ Destek Paketleri ile birçok farklı programda kesintisiz devlet desteği veriliyor. KOBİ’lere özel geri ödeme koşullarına sahip kredilerin yanı sıra iş geliştirmeyi mümkün kılan hizmet ve uygulamalar KOBİ’lerin gelişimini destekliyor.
 
 
Gelişen İşletmeler KOBİ Destek Programı
9 Kasım 2015 tarihinde kurulmuş olan bu programda
KOBİ’lerin Borsa İstanbul Gelişen İşletmeler Piyasası’nda işlem görebilmesi ve sermaye piyasasından fon temin edilmesi için danışmanlık ve denetim hizmetlerinin giderleri, bu program sayesinde karşılanıyor.
 
 
Laboratuvar Hizmet Uygulaması
KOBİ’ler ürün kalitelerini yükseltmek için ülke çapındaki dokuz laboratuvardan hizmet alabiliyor.
 
Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı
KOBİ’lerin ürettiği ve altyapısının da yerli sağlayıcılar olduğu teknolojik ürünler bu kuluçka merkezi ve hızlandırıcı program sayesinde uluslararası pazarlara açılıyor.
 
 
İşbirliği Güç Birliği Destek Programı
Benzer girişimleri olan KOBİ’ler bir araya geliyor, tecrübe paylaşımında bulunuyor ve birlikte büyüyor.
 
 
AR-GE İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama
KOBİ’lerin iş fikirleri, ihtiyaç duyulan teknolojiyle Ar-Ge desteği sayesinde buluşuyor.
 
 
Genel Destek Programı
KOBİ’lerin girişimleri için ihtiyaç duyacağı birçok farklı konuda destek sağlanıyor. Yurt içi tanıtım, nitelikli eleman istihdamı ve eğitimleri, lojistik ve danışmanlık gibi hayati ihtiyaçlar bu program tarafından destekleniyor.
 
 
KOBİGEL
Belirli iş alanlarında girişimcileri rekabete sokan bu program değerli çıktılarıyla KOBİ’leri geliştiriyor, ortaya çıkan ürün ve iş fikirlerinin niteliği yükseliyor.
 
TEKNOPAZAR
Uluslararası pazarlarda rekabet güçlerinin artırılması için KOBİ’lerin teknolojik ürünlerinin tanıtım ve pazarlama faaliyetleri destekleniyor, KOBİ’ler rekabete daha güçlü giriyor.
 
TEKNOYATIRIM
Ülke ekonomisine katma değer sağlayacak, uluslararası pazarlarda yer alarak teknolojik ürün ihracatını artırabilecek ürün ve teknolojiler destekleniyor, KOBİ’lerle birlikte ekonomimiz de büyüyor.
 
 
En uygun geri ödeme koşullarıyla
KOBİ Destek Kredisi
 
Farklı sektörlerde faal olan KOBİ’lerin ihtiyaçlarını karşılayan hibe ve desteklerin yanı sıra üretim ve istihdamı arttırmak için de faizsiz krediler de bulunuyor. Halk Bankası KOBİ Destek Kredisi sıfır faizle veriliyor ancak bir üst limit ve vade sınırlamasına sahip. Ayrıca birçok banka KOBİ’lere özel düşük faizli işletme kredileri de sunuyor.
 
KOSGEB’in KOBİ’lere sunduğu geri ödemesiz, geri ödemeli ve faizsiz kredi seçenekleri yerel ekonomiyi güçlendiren işletmeleri destekliyor.
 
 
KOBİ Destek Kredisi nasıl alınır?
 
KOSGEB’in hibe ve destek programlarına başvurular KBS – Kamu Hesapları Bilgi Sistemi üzerinden yapılıyor. Bu yüzden KOBİ’lerin öncelikle bu sisteme kaydolmaları gerekiyor.
 
Başvuran KOBİ’nin sermayesi yoksa maalesef KOBİ Destek Paketi kapsamındaki desteklerden faydalanamıyor. Çünkü KOSGEB KOBİ’nin tüm masraflarını karşılamıyor, farklı oranlarda hibe desteği sağlıyor. Yani işletme için yapılacak harcamanın bir kısmını da KOBİ’nin yapması bekleniyor.
 
Makine ve ekipman için alınan desteklerin ödenmesinden önce işletmeniz denetleniyor ve bu denetimler 3 yıl boyunca sürüyor. Çünkü KOSGEB desteğiyle alınan makinelerin satılmasının önüne geçilmeye çalışılıyor.
 
2018 KOBİ destek kredisi detaylarında KOSGEB hibe ve desteklerinin yanı sıra Halk Bankası’nın yine faizsiz sunduğu krediler dikkat çekiyor. Kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösterenlere, ustalık belgesi sahibi olup yeni işyeri kuran girişimci esnaflar ile sanatkarlara ve genç girişimcilere tanınan bu kolaylık sayesinde KOBİ’ler yeni iş fikirlerini hayata geçirebiliyor, işletmelerini geliştirme imkanı buluyor.
 
 
KOBİ Destek Kredi şartları nelerdir?
 
KOSGEB’in destek ve hibe programlarına başvuran KOBİ’lerin öncelikle devlete herhangi bir vergi borcu olmaması gerekiyor. Ayrıca banka kredi notunun da risk kategorisinde yer almaması bekleniyor. KOBİ’nin gerekli hallerde ipotek ve kefil temin etmesi şartı da aranıyor. KOBİ destek kredisi kimlere verilir sorusunun ilk yanıtı ise KOBİ statüsündeki işletmeler oluyor.