Navlun Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Navlun Nedir? Taşımacılık sektöründe KOBİ yetkilileri ve nakliye şoförlerimiz haricinde insanların kolay kolay aşina olamayacağı bir kavram “navlun” u anlatmak istedik. İlk söylendiğinde çoğu kişinin bilmekte zorlandığı navlun kavramı...

Navlun Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Navlun Nedir?

Taşımacılık sektöründe KOBİ yetkilileri ve nakliye şoförlerimiz haricinde insanların kolay kolay aşina olamayacağı bir kavram “navlun” u anlatmak istedik. İlk söylendiğinde çoğu kişinin bilmekte zorlandığı navlun kavramı aslında lojistik sektörünün en kritik terimlerinden biri.
eta navlun hesaplama aracı
Navlunun sözlük anlamı uluslararası gemi taşımacılığında gemiye alınan yükler için yük sahibinin istediği fiyat olarak karşımıza çıkıyor. Ancak zaman içinde kelimenin anlamı iki şekilde genişledi. Önce sadece deniz yolu için değil kara yolu ve demir yolu taşımacılığındaki yükler için de kullanılmaya başladı. Ardından yurt dışının yanında yurt içi taşımacılıkta da kullanılmaya başlandı. Şu anda eTA ailesine üye KOBİ’ler de kamyoncular da navlunu günlük hayatlarında kullanıyor.
Web sitemizde de KOBİ müşterilerimiz yükleri için fiyat almak için sitemize girdiklerinde navlun kelimesiyle karşılaşıyorlar ve bu kısmı doldurarak yüklerini taşıtmada bir adımı daha geçmiş oluyorlar.
Uluslararası lojistikte navlunun karşılığı “freight” veya “freightage” olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde ise taşımacılıkla meşgul olan KOBİ’lerin, tır ve kamyon şoförlerinin navlun kelimesiyle ifade ettikleri en net anlam “taşıma için ödenecek ücret”tir.

Navlun Nasıl Hesaplanır?

[caption id="attachment_1420" align="alignright" width="260"]navlun nedir Navlun Hesaplama aracı için tıklayın.[/caption]
Navlun hesaplanmasını etkileyen temel faktörler arz-talep dengesi, taşıma mesafesi, taşıma yapılacak hattın taşıma sıklığı ve yükün bırakılacağı şehrin koşullarıdır. Arz- talep dengesinin navlun fiyatlarına etkisine örnek olarak, Türkiye’deki meyve-sebze taşımacılığının arttığı yaz-sonbahar dönemlerinde navlun fiyatlarının artmasını verebiliriz. İstanbul-Ankara ile İstanbul-Adana rotaları arasındaki fiyat farklılıkları da taşıma mesafesine örnek verilebilir. Dönüş yükü bulabilme beklentisi ise hattın taşıma sıklığı ile ilişkilidir. Eğer taşıma yapılacak hatta dönüş yükü bulunması zor ise navlun fiyatlarında artış gözlenir.