Ubak Nedir?

Ulaştırma Bakanları Avrupa Konferansı olarak adlandırılan bir konvansiyon olan UBAK, 17 Ekim 1953 tarihinde Brüksel’de Türkiye’nin de kurucu üye olarak yer aldığı 17 ülkenin katılımıyla kurulmuştur. UBAK'ın Kuruluş Amacı Nedir? Kuruluş...

Ubak Nedir?
Ulaştırma Bakanları Avrupa Konferansı olarak adlandırılan bir konvansiyon olan UBAK, 17 Ekim 1953 tarihinde Brüksel’de Türkiye’nin de kurucu üye olarak yer aldığı 17 ülkenin katılımıyla kurulmuştur.

UBAK'ın Kuruluş Amacı Nedir?

Kuruluş amacı, karayolu eşya taşımacılığının kademeli olarak serbestleştirilmesine yönelik olarak, Üye Devletlerin hem farklı ülkelerin karayolu nakliyecileri hem de farklı taşıma türleri arasındaki rekabet koşullarının uyumlu hale getirilmesine yönelik somut çalışmalar yapmaktır.
UBAK’ın bir diğer kuruluş amacı ise ‘’yeşil’’ araçlara yönelik gürültü ve egzos emisyonlarına ilişkin standartları ve "daha yeşil ve güvenli" araçlar ile ‘’EURO3 ve güvenli’’ ve ‘’EURO4 güvenli’' araçlara yönelik daha da katı emisyon standartlarının yanı sıra güvenlikle ilgili zorunlulukları ortaya koymak, çevreye saygılı ve güvenli taşıtların kullanımını teşvik etmek ve böylelikle, sürdürülebilir hareketliliğin sağlanmasına katkıda bulunmaktır.

UBAK Belgesini Nasıl Alabilirim?

Tüm üye ülkelerde geçerli olan UBAK Belgeleri, UBAK Sekretaryası tarafından üye ülkelere belirli kotalar dahilinde tahsis edilir. Ülkeler, bu belgeleri hangi firmalara kullandıracaklarını kendileri belirler.
UBAK Belgeleri, yıllık olarak dağıtılıp kullanılmaktadır. 01 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında üzerinde yazan yıl için geçerlidir ve süresi dolduğu zaman Bakanlığı’na iade edilmesi gerekir.
UBAK Belgeleri, taşıma boyunca araçta bulundurulmak zorundadır. Taşıma tamamlanmadan(araç boşaltma yapacağı noktaya ulaşmadan) üzerinde yazan firmanın başka bir aracı tarafından kullanılamaz. Bu belge başka bir firmaya devredilemez.
Bu belgeler, Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde görevli personellerce ülkeye giriş çıkışlar sırasında kontrol edilir.